– Det är något magiskt med Vindelälven. Den är vild men inte oberäknelig. Den har ett stabilt flöde hela sommaren, vilket gör att vi kan erbjuda fantastiska turer från maj till september. För många av våra gäster är det första gången de upplever en orörd älv på det här sättet – och de blir helt hänförda, säger Patrick Edin, en av Forsknäckarnas ägare.
Vid Forsknäckarnas basläger råder en spänd förväntan. Deltagarna drar på sig våtdräkter, hjälmar och flytvästar medan guiderna ger en noggrann genomgång av paddelteknik och säkerhet. Sedan bär det av – ned i båtarna, ut i älven.

Forsränningen börjar lugnt, nästan förrädiskt stilla. De första paddeltagen skär genom vattnet medan älven sakta tar fart. Men plötsligt hörs ett dovt dån. Framför båtarna tornar de första forsarna upp sig. Vattnet kokar, strömmen ökar.
– Den första stora forsen är alltid speciell. Det är då adrenalinet kickar in. Man känner hur båten lyfts av vågorna, hur vattnet sköljer över båtens kanter. Det är en känsla av total närvaro. Här och nu. Naturen, vattnet, kraften – det finns inget annat, säger Patrick.
”Det är något speciellt med att sitta vid älven efter ett äventyr. Att värma sig i bastun, känna tröttheten i kroppen och njuta av en god middag i gott sällskap – det är livskvalitet,” säger Patrick Edin”
40-årsjubileum med matfest
I år firar Forsknäckarna 40 år, och det gör de med något alldeles extra. Tillsammans med hyllade restaurangen Wild River bjuder de in till en matupplevelse utöver det vanliga – ett långbord där gästerna får avnjuta norrländsk mat på vildmarkscampen.
– Wild River är otroligt skickliga på att lyfta fram smakerna från norrländska råvaror. Det blir en oförglömlig happening där äventyr och gastronomi möts på bästa sätt.

Evenemanget äger rum under midsommarveckan – onsdag, torsdag, fredag och lördag. För den som vill göra helgen komplett finns även möjlighet att boka forsränning, boende, bastu och badtunna.
– Det är något speciellt med att sitta vid älven efter ett äventyr. Att värma sig i bastun, känna tröttheten i kroppen och njuta av en god middag i gott sällskap – det är livskvalitet, säger Patrick Edin och tillägger:
– Det här blir ett firande vi sent kommer att glömma. Vi ser fram emot att få dela det med både gamla och nya gäster.

En plats som imponerar på både svenskar och utländska gäster
Forsknäckarna har genom åren tagit emot allt från skolklasser och företagsgrupper till privatpersoner som söker äventyr. Även internationella gäster hittar hit, särskilt från Nederländerna och Tyskland.
– Många av våra utländska gäster blir helt tagna av naturen här. Vi som bor här tar det kanske för givet, men att ha en vild älv som denna, med stabila vattennivåer hela säsongen, det är faktiskt unikt i Europa.

På vintern erbjuder Forsknäckarna även skotersafaris genom snötäckta landskap. Men det är sommaren och forsränningen som är företagets fokus.
– Vill man ha den mest intensiva upplevelsen ska man komma i juni, när vattenflödet är som högst. Men hela säsongen har sin charm, säger Patrick.
Forsknäckarna drar igång säsongen den 10 maj och håller öppet ända till slutet av september. •



