Northvolt

Det som kan bli Europas största fabrik för produktion av litiumjonbatterier har börjat byggas i Skellefteå. En resa som många vill vara med på. Där Skellefteå fått förmånen att vara i centrum.

Northvolt, vars mål är att bygga världens grönaste batterier med ett minimalt koldioxidutsläpp, är företaget som ska driva igenom detta. Tillgång till förnybar el, närproducerade metaller och återvinning av batterierna ska möjliggöra detta och i sin tur bidra till Europas omställning till förnybar energi.

Tillsammans

Skellefteå kommun, Skellefteå Kraft, näringsliv, universitet, länsföreträdare, invånare och föreningar har tillsammans jobbat för att etableringen ska hamna i Skellefteå. Med ett starkt driv blev Skellefteå, som först inte ens var en påtänkt etableringsort, därför det slutgiltiga valet för etableringen.

Northvolt räknar med att anställa 2 000 – 2 500 personer, vilket kommer att skapa en helhetsförändring i Skellefteå. Bara byggandet ger tusentals arbeten som i sin tur ger en boost till butiker, restauranger, hotell, transportföretag, byggare med flera.

Byggprojektet Northvolt Ett

Northvolt, Skellefteå kommun och Skellefteå Kraft har skapat en gemensam projektorganisation kring hur arbetet framöver kommer att bedrivas inom projektet Northvolt Ett. Arbetet med industritomten kommer att ske i etapper och Northvolt har sedan rätt att köpa industritomten när den är klar.

Spaden sattes i marken sommaren 2018 för den första fjärdedelen av fabriken som beräknas vara klar 2020. Fabriken kommer att vara helt utbyggd 2023. Den storskaliga fabriken i Skellefteå ska fullt utbyggd kunna tillverka batterier med en sammanlagd kapacitet på 32 GWh per år.

Mer information om Northvolt Ett; northvoltett.skelleftea.se

Lämna ett svar

Your email address will not be published.