/

Lycksele djurpark har öppet i sommar

Lycksele djurpark håller öppet i sommar – om än med vissa restriktioner på grund av corona. 

– Vi har anpassat för att minimera risken för smittspridning och det finns stora ytor att röra sig på utan att besökarna behöver komma nära varandra, säger Lennart Melin, vd. 

Lycksele djurpark är en av Norrlands största turistattraktioner och hade 2019 runt 57 000 besökare. Djurparken är en bärande del i Lyckseles besöksnäring och har stor betydelse även för stadens handel. Förutom att vara en besöksmagnet är den också viktig för Lyckseleborna som rekreationsområde. Under sommaren, som är högsäsong, kommer djurparken ha öppet alla dagar mellan 10 och 16 fram till den 16 augusti. En del kommer rulla på som vanligt – butiken och grillen har till exempel öppet och djurparkståget som kör besökare runt parken är igång – men vissa begränsningar av utbudet har gjorts. Lyckolandet för barn och caféverksamheten är stängda och de tidsatta matningarna av djuren är inställda.

Hälsa på Tomten
Djurparken arbetar kontinuerligt med att utveckla verksamheten och en av nyheterna i sommar är att Tomtens hus håller öppet. Sover Tomten under sommaren – eller arbetar han febrilt för att ordna årets julklappar? 
– Barnfamiljer är vår huvudsakliga målgrupp och därför är det kul att bjuda dem på lite nyheter, säger Lennart Melin. 

En planerad nyhet som får vänta ett år på grund av corona är en ny stuga i Barnens djurpark. Där ska barnen få träffa björnen Brum Brum och tre troll, som visar barnen runt och lär dem hur man sköter och matar djur. I Barnens djurpark finns getter, kaniner, höns, grisar, marsvin och hästar. 

Nyheter skjuts på framtiden
En annan nyhet som skjuts upp till nästa år är ett utökat samarbete med det lokala hantverkslivet, som ska visa upp och sälja sina alster. Det handlar om allt från viltprodukter till slöjd. För djurparkens restaurang finns en planerad förändring, men på grund av covid-19 är det nu oklart hur det blir. 
– Vi har tidigare drivit restaurangen i egen regi. Tanken är nu att utveckla den med en extern kraft, men med fortsatt fokus på husmanskost, berättar Lennart Melin.

I djurparken har det inför sommaren genomförts en hel del röjnings- och gallringsarbete för att glesa ut skogen lite och öppna upp parken. Det har också röjts vid infarten till djurparken från Vilhelminahållet, så att fler ska se att den ligger där.

Kommer norrmännen?
Djurparkens besökare kommer framförallt från Västerbotten och de närliggande regionerna Norrbotten, Jämtland och Västernorrland – och, givetvis, från Norge. 
– Norrmännen är en stor besöksgrupp, risken är tyvärr att de kommer i betydligt mindre utsträckning i sommar, säger Lennart Melin.

Lycksele djurpark är med i Svensk Djurparksförening och har genom den ett dagligt samarbete med andra djurparker runt om i Sverige. Alla går nu en högst oviss högsäsong till mötes. 
– Allt talar för att det blir en tuff sommar med färre besökare än vanligt. Om vi ska se något positivt med corona är det att det kan ha effekt på sommaren 2021 och att fler då turistar på hemmaplan. Det kan ge utslag på vår besöksstatistik, säger Lennart Melin. 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.