//

Kulturtips i sommar-Skellefteå

Kulturlivet i Skellefteå gör sitt yttersta för att kunna erbjuda spännande upplevelser även i corona-tider. Mycket händer digitalt men du kan även till exempel gå på utomhusteater, och låna böcker på stranden direkt från bibliotekscykeln. 

Skellefteå är en livlig sommarstad som brukar bjuda på flera större evenemang, inte minst på musiksidan. Stadsfesten och Trästocksfestivalen är klassiker som lockar tusentals människor varje år, Flotten med kända artister som spelar ute på älven ett nyare inslag som också snabbt blivit mycket populärt. I sommar har de flesta större arrangemangen i Skellefteå – som på alla andra håll i landet – inom kulturlivet ställts in på grund av corona. Arrangörerna har fått tänka om för att locka till upplevelser – och sett till att det finns ett intressant kulturliv även parallellt med rådande pandemi. 

Bildtext: Romeo och Julia i modern tappning är årets uppsättning av Västerbottensteaterns utomhusteater. Spelplats är Medleforsparken i Skellefteå, premiären äger rum den 17 april och sista föreställningen spelas den 12 juli.

Romeo och Julia i Medleforsparken
Västerbottensteaterns utomhusteater är ett årligen återkommande arrangemang i Skellefteå, som brukar dra mycket folk. Årets uppsättning är Romeo och Julia – och den kan spelas trots corona. Spelplats är Medleforsparken, premiären äger rum den 17 april och sista föreställningen spelas den 12 juli. 
– Vi har fått tänka om lite, men kan genomföra pjäsen genom att dra ner på antalet besökare, från tänkta 400 personer per föreställning till 50. Vi har också ändrat i ensemblen och har enbart skådespelare från teatern, inga amatörer. Givetvis är vi också noga med att om någon skådespelare är det minsta sjuk, så ställer vi in, berättar Kristina Bygdén, teamleader på Västerbottensteaterns marknadsavdelning.

Besökarna får se en modern version av Shakespeares pjäs. Kostym och scenografi påminner visserligen om att den gavs ut första gången 1597 och utspelar sig i italienska Verona. Men personerna i Västerbottensteaterns uppsättning lever i en modern värld, något som också märks i musikvalet, som bland annat utgörs av hiphop. 
– Folk har reagerat mycket positivt på att vi faktiskt kör utomhusteater trots pandemin. Det är slutsålt i sommar och vi har släppt biljetterna för nästa år, säger Kristina Bygdén. 

Låna böcker på stranden
Skellefteås stadsbibliotek har i sommar bland annat fått ställa in två besök av storsäljande författarna Karin Smirnoff och Stina Jackson. Förmodligen dyker de upp 2021 istället. Biblioteket satsar hårt på det digitala i sommar och alla som har lånekort har ett rikt utbud att välja kostnadsfritt bland. Till exempel finns två olika filmtjänster – en för kvalitetsfilm från hela världen, en med bredare utbud – en e-boks- och ljudboksapp samt en helt ny e-boksapp för barn och unga. Alla bibliotek i kommunen lånar även ut prylar som är kul när man umgås ute, till exempel beachvolley-boll, trädgårdsyatzy, kubb, enhjuling, käpphästar och inlines. Det finns också massor av sällskapsspel och legobyggen att låna. 
– Vi kör dubbla lånetiden för böcker och du får låna dubbelt så många e-böcker som vanligt, berättar Ulrica Hedsberg, verksamhetsutvecklare på biblioteket.

Låna ett set Kubb i sommar och utmana dina kompisar.

Den populära lådcykeln med böcker återkommer i sommar. Biblioteket dyker upp med sin cykel på stranden och i parker och det går då också att fixa lånekort om man inte har ett. För övrigt håller Stadsbiblioteket öppet som vanligt och kör också en del barnaktiviteter, som till exempel sagostunder utomhus, pysselonsdagar och Superhjältesommar. Om du följer biblioteket på instagram,@kulturochbibliotekskelleftea, och Facebook, Kultur och bibliotek i Skellefteå, får du fortlöpande nyheter om det senaste. 

Guidade livesändningar och museer
När vi inte kan komma till besöksmål och event får de komma till oss istället. Så har Skellefteå kommun resonerat när de utvecklat programmet Skellefteå Live, som under fem söndagar i juni och juli sänds på Skellefteås Facebook och Instagram. Det blir guidade livesändningar där tittarna kan medverka genom att ställa frågor. Programmen – som arrangeras tillsammans med Visit Skellefteå – kommer vara minst 20 minuter och sänds från platser som kan vara roliga att upptäcka för såväl Skellefteåbor som människor från andra delar av landet. I varje program får vi möta en intressant person som har en koppling till platsen. Det ges också en inblick i ämnen som sport, matlagning, kultur och historia. Skellefteå Live arrangeras 28 juni, 5 juli, 12 juli, 19 juli och 26 juli.

Skellefteå museum och Museum Anna Nordlander håller stängt under sommaren men sänder visningar via Facebook och Instagram, håll utkik.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.