Katija Dragojevic (Zerlina) och Joa Helgesson (Don Juan) i operan Don Giovanni, i regi av Tobias Theorell. Premiär på Norrlandsoperan i Umeå 12 mars. Foto: Micke Sandström.

En modern Don Juan tar plats på Norrlandsoperan

Don Giovanni. Casanova. Don Juan. Han har många namn, och alla kvinnor vill ha hans kärlek – eller? Den 12 mars har ​Don Giovanni premiär på Norrlandsoperan i Umeå.

–När man tar sig an ett så pass ikoniskt verk som Don Giovanni, gäller det att inte tänka på det, utan istället hitta ett eget, personligt sätt att återberätta historien på. Det är min ingång, säger regissör Tobias Theorell.

I Don Giovanni finns kärlek, hat och svek – känslor som vi alla kan relatera till. Om det går att visa för publiken på ett modernare sätt genom att uppdatera operan lite, så tycker jag att vi har lyckats bra, säger dirigent Benjamin Bayl.

Musiken är skriven av Wolfgang Amadeus Mozart och librettot av Lorenzo da Ponte. Den svenska översättningen är gjord av Erik Lindegren med bearbetning av Åsa Mälhammar. Operan sjungs och textas på svenska, den har två akter och är ca 3 timmar och 15 minuter lång, inklusive en paus. 

På turné med livestreamad musik från Umeå
I samarbete med Riksteatern kan operan ses på turné i Östersund, Härnösand och Sundsvall. Turnén genomförs med livestreamad orkestermusik med hela symfoniorkestern placerad i Konsertsalen i Umeå och sångarna på turnéortens scen.

Konstnärligt team
Dirigent: Benjamin Bayl, Regissör: Tobias Theorell, Scenograf: Herbert Murauer, Kostym och maskdesigner: Ingeborg Bernerth, Ljusdesigner: Ellen Ruge

På scen
Don Juan: Joa Helgesson, Leporello: Marcus Jupither, Donna Anna: Susanna Stern, Donna Elvira: Elisabeth Meyer, Don Ottavio: Wiktor Sundqvist, Zerlina: Katija Dragojevic, Masetto: John Sax, Kommendören: Anders Nyström

Norrlandsoperans symfoniorkester framför musiken.

Spelperiod
Premiär i Umeå 12 mars med åtta föreställningar t o m 28 mars.
Östersund, Storsjöteatern: 6-7 april
Härnösand, Härnösands teater: 22 april
Sundsvall, Tonhallen: 27 april

Lämna ett svar

Your email address will not be published.