//

Flugfiska i Kittelfjäll

Start

Att Västerbottens kustland, med de många älvarna som möter havet, bjuder på fiske i världsklass är välkänt. men självklart vill vår fantastiska fjällvärld inte vara sämre. En annan miljö och annan fångst men minst lika fint fiske hittas i länets västra delar. här kommer tips från kittelfjäll som ligger i vackra vojmådalen.

I Övre Vojmådalen, där bland annat Kittelfjäll ligger, finns hundratals små sjöar, bäckar och vattendrag som bjuder på bra ädelfiske. Fisket i åar och bäckar bjuder på omväxlande strömmande och lugna vatten med djupa höljor. 

Här finns ett varierande fiske, allt ifrån stora sjöar till strömmande forsar. De flesta vatten är upplåtna året om och i Vojmån hittas ett av Sveriges bästa harrfiskevatten, en fisk som du lättast fångar med flugspö eller flugkast. Har du tur kan du även fånga riktigt stora öringar. (Se fiskevatten längre ner)

Längre västerut hittar du Vapstälven som rinner från sjön Virisen, ner mot Skalmodal och sedan vidare in i Norge och når sedan Atlanten. Älven har ett storöringsbestånd av atlantisk typ och lite tur kan man här fånga stora fina öringar. 

Foto: CJ Utsi

Erfarna fiskare har alltså i Övre Vojmådalen ett riktigt flugfiskeparadis. Men även de som är nyfikna på att testa och lära sig mer om denna fiskeform har här fina förutsättningar att ha riktigt härliga upplevelser då det går att hyra guider och/eller gå kurser i området.

För de nyblivna turistföretagarna Christer och Patricia är flugfisket i Kittelfjäll en naturupplevelse som de gärna delar med sig av till andra. 

Christer Janhans. Foto: Iza Sirberg

I december 2022 öppnade Christer Janhans och Patricia Sirberg Kittelfjälls senaste restaurang C&R (Catch and Release). De bodde då i Östersund men hade under många år kommit till Kittelfjäll som turister för att fiska. Idag satsar de på att skapa ett fiskecenter i Kittelfjäll där alla som är intresserade ska kunna komma in och hyra utrustning, få tips eller bara prata om dagens fångst. 

Christers första minne av fiske är från treårsåldern. Familjen hade en stuga vid ån som författaren Hans Lidman gav det fiktiva namnet Svartån för att inte avslöja sina fiskevatten. Sitt första flugfiskespö fick Christer i konfirmationspresent och sedan dess har han sökt sig till platser som har lockat med bra fiskevatten. Inte minst nu senast till Kittelfjäll. När Patricia träffade Christer för åtta år sedan blev hon förälskad i både Christer och flugfisket och slog så att säga två flugor i en smäll. 

Patricia Sirberg. Foto: Nathalie Byström

Det bästa med flugfisket i Kittelfjäll är enligt Patricia att det är så varierat. Vädret bestämmer hur fisket blir och dessutom finns där allt som flugfiskare suktar efter: harr, röding och öring. Den som vill ha en lätt match går på harr medan den som söker en större utmaning fiskar röding och öring, säger Patricia och syftar på den öring som gäckade henne i tre timmar innan den till slut tog flugan. 

Christer berättar att flugfiske inte bara handlar om själva fisket utan att det också är en naturupplevelse. Därför tycker han att Kittelfjäll är den perfekta platsen för flugfiske då fjällen är nära och omgivningen är storslagen. Alla tider under säsongen har sin tjusning menar han men de flesta fisketurister kommer under de två första veckorna i juli då dagsländan Ephemera vulgata kläcker. Då har flugfiskarna chans att dra upp riktigt stora öringar. 

Fiske för alla. Foto: CJ Utsi

Att fiska hållbart har alltid varit viktigt för Christer och Patricia. De tar enbart upp den fisk de tänker äta för kvällen och fyller aldrig upp några frysar. Ett hållbart fiske är en förutsättning för att de ska kunna fortsätta fiska och Christer berättar att reproduktionen nu är bättre sedan de nya reglerna för fisket infördes för några år sedan. 

Under säsongen erbjuder Christer och Patricia både guidade turer för erfarna flugfiskare som inte känner till området samt flugfiskekurser för nybörjare. För att bli en framgångsrik flugfiskare behövs en viss teknik för att kunna hantera flugspöt och en hel del tålamod, säger Patricia. Annars kan såväl unga som gamla fiska med fluga. Christer påpekar att det inte heller behövs någon dyrbar utrustning utan att de flesta kommer långt med ett lättkastat spö, rulle och lina. •

Foto: David Fjällström

Fiskevårdsområden i Övre Vojmådalen

Övre Vojmådalen består av olika fiskeområden, där fiskevårdsföreningar förvaltar fisket. Vi har även en stor andel fiskevatten som upplåts av staten och som förvaltas och vårdas genom Länsstyrelsen Västerbotten. För att verka för ett hållbart fiske finns vissa regler att förhålla sig till. Det finns både allmänna fiskeregler som gäller över stora områden och lokala anpassade fiskebestämmelser. Det är viktigt att du tar reda på vad som gäller vid fiske i olika vatten.

Bergjöns FVO
Området ligger naturskönt och består av sjöarna Saksensjön, Bergsjön och Vattjomsjön, Saksenbäcken mellan Bergsjön och Saksensjön samt delar av Vojmån och Krutån. Här bjuds man på ett väldigt omväxlande fiske efter harr, öring och röding och fina leder som går till de olika fiskevattnen. Fisket i åarna och bäckarna bjuder på omväxlande strömmande och lugna vatten med djupa höljor. Området är upplåtet för sportfiske hela året med undantag av några enstaka perioder.

Borkan samfällighet
Borkans samfällighetsförening upplåter fiske på Borkan, nedre Fättjaur och på övre Fättjaur. Här kan du fiska efter röding, öring och i de strömmande delarna även harr. Borkasjön är väldigt djup, hela 62 meter. Längst upp i sjön är det grundare och chansen att få mycket fisk är bra. Området är upplåtet för sportfiske med kast-, flug- och dragrodd hela året. Vintertid får man fiska med ispimpel.

Statens vatten Övre Vojmådalen
Länsstyrelsen förvaltar statens vatten ovan odlingsgränsen. I Övre Vojmådalen berör det vatten som övre delar av Vojmån, Övre och Nedre Vapstsjön, Virisen, Vapstälven mfl.  här kan du se kartor för statens fiskevårdsområden, samt få mer information om vad som gäller vid fjällfiske. Här finns allmänna fiskeregler som gäller över stora områden och lokalt anpassade fiskebestämmelser, det är viktigt att du tar reda på vad som gäller vid fiske i olika vatten samt olika regler som gäller för olika vatten.

Mer info om detta hittas på; lansstyrelsen.se/vasterbotten/djur/fiske/fiska-i-fjallen.html

Lämna ett svar

Your email address will not be published.