OLYMPUS DIGITAL CAMERA
//

Storsia

Skellefteå museums nya permanenta lokalhistoriska utställning Storsia har äntligen öppnat för allmänheten. Namnet Storsia är en lek med ortsnamn och dialekter och kan översättas till ungefär ”Det stora området”. På den översta våningen i huvudbyggnaden på Nordanå breder Storsia ut sig över 500 kvm. Utställningen tar besökaren med på en resa genom lokalhistorien i Skellefteå, Norsjö och Malå, från 10 500 före vår tideräkning till år 2020.

På Skellefteå museum finns även Barnsia, den lokalhistoriska lek- och lärmiljön för barn 0-6 år. Här får den lilla människan en ingång till kulturen, och får leka i en värld där hen kan utforska djurhållningen, jordbruken, skogen och gruvorna. Namnet Barnsia kommer från en lek med bonnskan, och betyder ”barnområdet”.

[Text: Ethel Engman]

Lämna ett svar

Your email address will not be published.