//

Tidigare skidpremiär

Vitberget i Skellefteå är en riktig pärla för längdskidåkning med över 16 km sammanhängande elljusspår, och för den som hellre åker skidor under dagtid finns flera mil av varierande skidspår. Dessutom så är Skellefteå en av få orter i Sverige som sparar snö från föregående säsong vilket gör att de kan påbörja skidsäsongen redan innan första snön faller.

3 sammankopplade elljusspår i centrala Skellefteå
Det finns flera lättillgängliga elljusspår i centrala Skellefteå som alla kopplas samman och utgör ett nätverk av 16 km upplysta skidspår. För den som vill parkera bilen nära skidspåret så finns parkeringsplatser bl.a. uppe på Vitberget samt nere vid Skidstadion. Åk dem var för sig eller kombinera dom efter dina egna önskemål.

Konstsnöspår X2 på Vitberget
Skellefteå har ofta god tillgång till natursnö, men för den som vill komma igång med att åka längdskidor extra tidigt på hösten eller för skidklubbar som vill arrangera skidläger och få ett försprång mot andra klubbar så finns det två konstsnöspår i Skellefteå. Ett vid Skidstadion på 2,3 km som anläggs av snö från snökanoner, och ett uppe vid Pistolskyttebanan på 1,6 km, öster om Boda Borg som anläggs av sparad snö från föregående säsong. Det senare är avgiftsbelagt för alla över 18 år.

Motionsspår på Vitberget för dagsljus
Vid parkeringen och starten till Vitbergets 3 km långa elljusspår startar även ett flertal motionsspår som fortsätter öster ut upp över Nöppelberget. Dessa skidspår saknar dock elljus och lämpar sig bäst för längdskidåkning i dagsljus eller med pannlampa. Här finns den klassiska ’gubbsjuan’ (7 km) och det gula milspåret (10 km).

[Text och foto: Sven Burman]     

Lämna ett svar

Your email address will not be published.