/

”För ölälskare har Umeå aldrig varit bättre”

Umeå stoltserar numera med flera mikrobryggerier. Ett av dem är Beer Studio. Grundaren Darren Packman är en av Sveriges främsta ölkännare och har bland annat skrivit boken Öl – smakerna, hantverket, stilarna.

Du har jobbat med öl sedan slutet av 1990-talet, större delen av tiden i Umeå. Hur har ölkulturen i Umeå utvecklats under de här åren?Ölkulturen har förbättrats så mycket att den inte går att känna igen. När jag började prata i Umeå och övriga Sverige om vilken fantastisk dryck öl är var alla bara intresserade av hur stark eller billig den var. Inget annat spelade någon roll på Stor stark-tiden när vin ansågs som något väldigt sofistikerat, hantverksölen var vattnig, industriell lager och Newcastle Brown den mest exotiska öl du kunde köpa på Systembolaget. Idag står förvisso blaskig industriell lager fortfarande för majoriteten av köpen på Bolaget, men det finns också ett jättestort utbud av oslagbart god hantverksöl i mängder av olika smaker. Krogarna i Umeå var inledningsvis lite tröga att haka på ölrevolutionen, men idag är det lättare än någonsin att beställa en jättegod öl till maten eller att dricka i baren. Som ölälskare har Umeå aldrig varit bättre!

Om du fick önska något som gjorde Umeå till en bättre ölstad, vad skulle det vara?
Att Umeåborna stöttade sina lokala bryggerier mer. Statistik från Systembolaget visar att Umeå är bland de sämsta städerna i landet när det gäller att köpa lokal öl. Det är en stor utmaning för oss små oberoende bryggare, utan stark lokal support är det svårt att växa, anställa fler och brygga ännu bättre öl. Vår geografiska position uppe i norr gör det både ekonomiskt kostsamt och inte speciellt miljövänligt att transportera våra produkter. Om jag fick välja skulle jag sälja all öl och läsk vi producerar på plats i Norrland, men som läget är nu är det omöjligt. Jag tror det är viktigt på många sätt för Umeås framtid att vi stöttar lokala bryggerier. De lokala bryggerierna gör att vi sticker ut från andra i Sverige och vi behöver hylla och stödja det. Jag vill att Umeåborna ska vara stolta över sina lokala bryggerier. Det är ett mål vi jobbar hårt för att leva upp till varje morgon vi öppnar dörrarna till bryggeriet och börjar göra öl.

På Beer Studios webb beskriver ni öl som den mest spännande drycken på planeten? Vilka egenskaper gör ölen värd det epitetet?
För mig är öl jordens mest sociala dryck. Öl har tagit mig till otroliga platser, introducerat mig för spännande människor och gett mig många oförglömliga minnen. När vin ofta marknadsförs som något exklusivt är en god öl alltid inkluderande. Öl är en av de äldsta alkoholhaltiga dryckerna som mänskligheten känner till och ändå högst relevant i dag. Från traditionella klassiska stilar som krispiga tjeckiska pilsner, rika belgiska trappistöl och maltiga brittiska ales till fantastiska amerikanska hop-bombs och fruktsmakande suröl – det finns en öl för alla. Jag kan inte komma på någon annan dryck som uppfunnit sig själv på nytt så mycket under det senaste decenniet.

För mig är öl jordens mest sociala dryck.

Vilka är de hetaste trenderna när det gäller öl just nu – lokalt, nationellt och globalt?
Här hemma skulle jag säga lokal öl! Varför köpa en burk eller flaska som fraktats över halva jordklotet och kan vara flera månader gammal när du öppnar den när du kan njuta av ett stort utbud av öl som bryggts bara några kilometer bort? Och som bonus när du köper lokal öl hjälper du de lokala bryggerierna att blomstra. Nationellt är vi fortfarande uppslukade av humleöl och IPAs som bryggts i en fruktig New England-stil. Speciellt IPAs har förvandlats radikalt de senaste fem åren, från klara, tallsmakande bittra öl till grumliga öl med mycket smak av tropisk frukt och moderat bitterhet. Det faktum att hantverksöl motsätter sig alla regler gör den spännande. Vem vet hur en IPA smakar om fem år? Internationellt pågår en långsam återgång till mer traditionella öl med lägre alkoholhalt. Det är goda nyheter enligt mig för trots att en 12-procentig Imperial Chocolate and Coffee Ice Cream Stout är rolig att testa ibland älskar jag en välbalanserad öl med lagom alkoholhalt som är uppfriskande och lättdrucken.

Vilka inspireras ni på Beer Studio av i er tillverkning?
Vi inspireras av allt från musik och konst till norrländsk natur. Vi är lyckligtvis omgivna av alla de elementen och försöker hylla dem när helst vi kan. Majoriteten av våra hantverksläsk är till exempel gjorda av bär som plockats i Norrland, som hjortron, åkerbär, lingon och blåbär. I många av våra öl märks vår kärlek till musik, som till exempel Replay Hells Lager, B-Side Brown Ale och Mixtape IPA. Vi är också inspirerade av andra bryggare och deras passion och kreativitet.

Sedan jag flyttade till Sverige 2000 har jag sett hur respekten för öl sakta men säkert vuxit här.

Vad dricker du själv helst för öl, förutom dina egna?
Svår fråga eftersom jag alltid testar nya öl och hela tiden får nya favoriter. För mig är öl en resa och ett äventyr och jag vill aldrig hamna vid den punkten när jag stannar upp och tycker att jag provat allt. Mitt val av öl är starkt influerat av mitt humör för stunden. Det kan bero på vilken dag jag har, de jag umgås med just då, maten jag äter och var jag är i världen. Med det sagt är jag svag för en pint cask conditioned British ale, älskar en saftig session American Pale Ale när jag grillar och en kall kryddig Saison i slutet av en het sommardag.

Du har hållit hundratals föredrag om öl i Sverige, övriga Europa och USA. Finns det någon skillnad i hur människor i olika delar av världen ser på öl?
Absolut. I Storbritannien är öl en så stark del av kulturen, att ta en pint med kompisar är så naturligt där att ölen aldrig stjäl showen. USA är, tack vare den spektakulära utvecklingen av hantverksöl, det mest spännande landet i världen just nu när det gäller öl. Där handlar det mycket om vad som är nytt, annorlunda och får folk att snacka. Sedan jag flyttade till Sverige 2000 har jag sett hur respekten för öl sakta men säkert vuxit här. Majoriteten av den öl som säljs i Sverige är fortfarande blaskig lager som inte smakar någonting, men explosionen av hantverksöl har inneburit att vi nu fått många roliga alternativ. Folk har ett val idag där det tidigare inte fanns något. Alltfler tar också chansen att uppleva vad öl nu har blivit – en dryck som respekterar sin historia men också omfamnar framtiden. En dryck som hyllar det annorlunda, trotsar konventioner, älskar att vara lokal och, viktigast av allt, smakar fantastiskt!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.