/

Unroyal omfamnar syntpopen – och hyllas

Syntpop 2019, kan det vara något? Tveklöst. Lyssna bara på Unroyals debut-EP Rest in Songs. ”Ett av vårens bästa släpp”, som popkonnässören Elin Strömberg uttryckte det när hon spelade låten We Play Remain in Light i sitt P3-program. Fullängdsalbumet kommer den 4 oktober.

Unroyal består av Henrik Oja, mest känd som medlem i och producent av Säkert!, och Adam Olofsson, som tidigare släppt EP:n Chimär (2016) under artistnamnet William Adam. Duon föddes under arbetet med nya låtar för William Adam i Henrik Ojas studio Second Home.
– Vi är mycket i studion tillsammans och pratar mycket musik, och vid något tillfälle kom vi in på vår faiblesse för syntpop från 1980-talet och tyckte det skulle vara kul att testa något i den stilen, berättar Adam.
– Jag har faktiskt velat ha ett syntband länge, men det har liksom aldrig blivit av, annat har kommit i vägen, säger Henrik.

Skivbolag nappade direkt
Sagt och gjort. De satte igång att skriva låtar, både tillsammans och på egen hand. Snart hade duon några färdiga låtar som bland annat skickades till Hi-Hat Music, ett skivbolag som tidigare bland annat gett ut Honungsvägen, där Henrik är med. Thomas Kågström som har skivbolaget blev eld och lågor och ville genast ge ut Unroyal på sin nya etikett ORD. Och på den vägen är det. Debut-EP:n Rest In Songs släpptes den 3 maj och möttes uteslutande av lovord i media och kom med på viktiga listor som exempelvis inflytelserika musikjournalisten Per Sinding-Larsens veckolista och Spotifys Indie Highlights. Även en brittisk och en spansk sajt hittade Unroyal och hyllade epn.

Bakom namnet Unroyal döljer sig duon Adam Olofsson och Henrik Oja, vars hyllade debut-EP Rest in Songs bjuder på melodiös och medryckande syntpop med starka 80-talsvibbar. Fullängdsalbumet släpps den 4 oktober. Foto: Niklas Nyberg

Det är lätt att förstå varför då det handlar om fyra låtar med starka melodier – något många nya band slarvar med – som fastnar direkt. Henrik Ojas syntmattor gnistrar och glimrar och Adam Olofsson uttrycksfulla sång berör. Visst ekar det Depeche Mode, Yazoo och O.M.D, men här finns också något eget som tydligt signalerar att det här är långt ifrån någon retro-akt.

Video med Hives-regissören
Nu arbetar Unroyal med fullängdsdebuten som ska släppas i början av oktober. En video till den hittills mest streamade låten We Play Remain in Light har också släppts. Det är inte vem som helst bakom kameran. Henry Moore har tidigare bland annat gjort musikvideor med Hives, bob hund och The Knife.
– Hans idé för filmen passar låten perfekt, säger Adam.

Unroyals premiärspelning live blir på Debaser i Stockholm den 1 november. Umeåborna kan se Unroyal live för första gången den 16 november på SUB.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.