//

Performancehöst på Bildmuseet

Under hösten presenterar Bildmuseet en serie helt nya performanceverk, skapade av konstnärer i norra Sverige. Verken uppförs vid olika tillfällen mellan 30 september och 19 november. Fri entré.

Performancehöst på Bildmuseet bjuder på uttryck i gränslandet mellan konst, musik, ljud och dans som kommer att äga rum på olika platser i museibyggnaden: utställningssalar och trapphus, öppna ytor och slutna rum. Museibesökarna bjuds in att ta del av konstupplevelser som kan vara i några minuter, eller pågå i flera timmar.

Det var i december förra året som medel för att utveckla fem nya performanceverk utlystes inom Networking North, Bildmuseets satsning på utveckling och internationalisering av bildkonstscenen i norra Sverige. Inbjudan riktade sig till yrkesverksamma konstnärer i landets fyra nordligaste län: Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. De fem förslag som valdes ut kommer att uruppföras på Bildmuseet under hösten.

Utöver de verk som har skapats inom ramen för Networking North framförs också en performance av konstnärsduon Gideonson/Londré. De medverkar i den pågående i utställningen Ner till norr / Samtida konst i Arktis.

Sub Astra
LÖR 30/9 14.00–15.00 + SÖN 1/10 14.00–15.00
Performance av konstnären Madelaine Sillfors (f. 1982, Kiruna) tillsammans med ljudkonstnärerna Kenneth Hansson Tornéus (f. 1978, Jukkasjärvi) och Daniel Westman (f. 1986, Långhyttan), alla tre verksamma i Umeå. Performancen utforskar insamlade ljudupptagningar från gamla och nya Kiruna som de kombinerar med livemusik och interaktivitet.

L_I_N_J_E_N
LÖR 30/9 + SÖN 1/10
Pågående performance av konstnären Cecilia Cissi Hultman (f. 1985, Sundsvall), Sundsvall. Hennes performance är ett slags svar på Bildmuseets arkitektur och handlar om att vara på väg, men samtidigt i nuet.

She Wears Her Nerves on Her Sleeve
FRE 13/10 17.00–24.00 + LÖR 14/10 12.00–17.00
Pågående performance av konstnären Irina Laaja (f. 1989, Vasa), utbildad vid Umeå konsthögskola och nu verksam i Malmö. Hennes verk är en performance men också en bärbar skulptur med formen av ett nervöst sammanbrott.

Ur arken
SÖN 22/10 10.00–12.00 + MÅN 23/10 9.00–16.30
Performance av konstnärsduon Gideonsson/Londré som består av Lisa Gideonsson (f. 1985, Linköping) och Gustaf Londré (f. 1986, Dalsjöfors) och är baserad i Kallrör, Jämtland. Performancen framförs för tre personer åt gången och undersöker vårt förhållande till tid och kroppsligt minne. Verket ingår i den pågående utställningen Ner till norr.

Ett tvinnat tillstånd
LÖR 28/10 14.00–15.00 + SÖN 29/10 15.00–16.00
Performance av dansaren Linn Lindström (f. 1987, Luleå), som är verksam i Jämtön, Luleå, och musikern Gusten Aldenklint (f. 1988, Stockholm) som är verksam i Göteborg. Deras performance uppmanar oss att stanna upp, ta ett steg tillbaka och beskåda det liv som ständigt finns omkring oss.

Korrosionens hastighet
LÖR 18/11 14.00–15.00 + SÖN 19/11 15.00–16.00
Performance av konstnären Maria K Olsson (f. 1993, Kungsör), verksam i Umeå. Hennes performance utforskar gränsen mellan liv och materia, mänsklig kropp och maskineri.

Läs mer om verk och konstnärer och ladda ner pressbilder på Bildmuseets webbplats.

Performancehöst arrangeras av Bildmuseet med stöd av Region Västerbotten.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.