Foto: Sam hedman.
/

Cykelvandra

– kombinera din cykeltur med vandring

Att göra turer med cykel eller ge sig ut på en vandring är aktiviteter som blir alltmer populära. Så varför inte kombinera de två? Följ med oss ut på en kombo-tur i Västerbottens fjällvärld och Bångfjället. En utflykt som låter dig njuta av Västerbottens högsta fjäll och en fantasisk utsikt över stora delar av Tärnasjön.

Att kombinera sin cykel- och vandringstur är kanske inte det vanligaste. Ofta laddar man för en av aktiviteterna och gör det ordentligt. Framförallt kanske för att det krävs lite olika typer av utrustning. Men förbereder man sig för en kombo, packar lätt och läser på om turen så kan man få en riktigt fin upplevelse utan att det behöver bli för krångligt. Framför allt är det en fördel med ett färdmedel som cykel fram till sträckor som sedan kräver vandring. Följ med fotografen Sam Hedman ut på en kombo-tur i Västerbottens fjällvärld. Detta är hans tips på lämplig cykelvandring, en tur upp till Bångfjället.

På ett sånt här äventyr faller det sig naturligt att starta turen på cykel. Rent praktiskt är det lättast då man annars behöver ha tillgång till cykelutrustning längre fram på sin tur. Så starta med cykling, mountainbike är att föredra men även cykelcross fungerar dock kanske vandringen får startas lite tidigare i det fallet. 

Stenig gammal traktorväg men lätt att cykla långa sträckor. Men det lite knöliga underlaget kräver koncentration. Ska man njuta av utsikten så är det bra att stanna. Foto: Sam Hedman.

Från den lilla byn Norra Fjällnäs utanför Tärnaby går både en vandringsled och en traktorväg upp på fjället. Det är brant upp genom skogen den första kilometern. För den vanliga cykelentusiasten är det nog lättast att hoppa av cykeln och styra den efter vägen. Den är ganska gropig och stenig men går bra att ta sig uppför och utför i alla väder. En bit upp får man betalning för den lite tuffa starten. Utsikten är enastående när vägen börjar plana ut ovanför trädgränsen och man sticker upp huvudet ur fjällbjörkskogen. Hela Norra Storfjället med Sytertopparna och glaciärer ligger plötsligt där.   Vänder du dig om reser sig det mytomspunna Ryfjället upp sig som ett riktmärke söderöver. 

Foto: Sam Hedman.

Traktorvägen fortsätter och ringlar sig bort över fjällets platå. Lite stenigt och en del småbackar att ta sig över men inget direkt knepigt. Har det regnat kan det vara en del lergropar här och där. Den fantastiska utsikten kan få även en erfaren cyklist att tappa koncentrationen och köra på tok. Ett tips är att stanna och kliva av för att spana. Längs vägen finns massor av ställen för paus och fotografering. Små vattensamlingar och en del bäckar hittas efter vägen. Perfekt för att fylla på vatten i flaskorna innan vandringen tar vid då det är lite svårare att hitta rinnande vatten ju närmare Bångfjället man tar sig.

”Själva stigen har för länge sedan vuxit igen men tack vare de bautastora stenarna som sticker upp ur grönskan är det ganska lätt att följa den ändå.”

Grusvägen går hela vägen till Forsavan, en udde i Tärnasjöns södra ände, där kungens stuga ligger. Här har det funnits stenåldersbosättningar ända sedan 5 000 år f.Kr. Utgrävningar har gjorts i omgångar och man tror att det fortfarande finns mycket att upptäcka i området. Kungen med vänner besöker platsen varje sommar för rekreation och för det fina öringfisket. Om man vill cykla hela vägen till Forsavan finns det en öppen övernattningsstuga. 

De höga stenblocken som markerar vandringsleden sticker upp här och var ur myren. Foto: Sam Hedman.

Ända till Forsavan går dock inte vår dagstur. Bångfjället ligger efter vägen och det har blivit dags att kliva av cykeln. Cykeln lämnas med fördel där traktorvägen nått sin högsta punkt, precis innan den fortsätter långt ner i en djup dalgång. Börja sedan kika efter någon av de stora och gigantiskt höga stenrösen som markerar vandringsleden. Själva stigen har för länge sedan växt igen men tack vare de bautastora stenarna som sticker upp ur grönskan är det ganska lätt att följa den ändå. Så upp med blicken och se framåt. Här och där syns ledmarkeringarna inne bland björkarna och i riset ute på myrarna. Här, på västra sidan av Bångfjället, går en flera kilometer lång utmarkerad vandringsled med gigantiska stenrösen. Det är svårt att inte låta bli att tänka på dem som reste stenarna en gång och varför de gjorde det. Kanske var det en forntida joggingrunda på fjällsidan? De första fjällöparna … 

Bångfjället hör till de där lågfjällen som har en fantastisk utsikt från toppen. Härifrån ser man nästan allt. Västerbottens högsta fjäll, de båda Sytertopparna tonar upp sig mot väster med en u-formad dal som skiljer dem åt. Här ser man även Tärnaglaciären som bäst. En av sju glaciärer i området. Tittar man norrut ligger där hela Tärnasjön med sitt fantastiska örike. Med en kikare går det att se broarna som håller ihop Kungsleden genom deltalandskapet. Även Forsavan kan skymtas om man vet var man ska titta. Söderut reser sig Ryfjället nästan 1 000 fallhöjdsmeter ovanför sjön Gäutan. 

Mörka moln och mörkblåa bergssidor på Ryfjället ger ett mäktigt intryck på vägen hem igen. Foto: Sam Hedman.

Just på dagen för vårt besök var fjället målat i mörkblått, nästan svart. Ett stort åskväder höll på att rulla in. Det kändes i luften när vandringsleden på Bångfjället närmade sig sitt slut och det blivit dags för cyklarna igen. 
Till skillnad från vandringen går cykelturen tur och retur på samma väg. Men det gör inget. Vyerna är värda att njuta av varenda minut åt alla håll. Och efter en dag med cykling uppför och trötta ben efter vandringen är den lättsamma utförscyklingen längs traktorvägen både välkommen och rolig.

TIPS
För mer tips, kartor och turförslag kring cykling och vandring i Hemavan Tärnaby besök gärna www.hemavantarnaby.com

Lämna ett svar

Your email address will not be published.