/

Kultur i sommar

Start

Kultur är kul! Under sommaren händer det massor i Västerbottens län. Här följer ett axplock av alla hundratals teateruppsättningar, utställningar, konserter och events som erbjuds.

Sommaren är fylld av kulturupplevelser i Västerbotten. Och flera har varit med länge och skapat starka traditioner. Stadsfesten i Skellefteå besöks årligen av mellan 90-100 000 besökare och i år kommer de att få njuta av bland andra Otto Knows, Veronica Maggio, Miriam Bryant, Dee Snider, Peg Parnevik, Shy Martin, Nano. 26-30/6 är datumen för festen. I Skellefteå är också arrangemanget Trästockfestivalen ett populärt evenemang. Några av artisterna som man kan lyssna på den 19–20/7 är Silvana Imam, Deportees, Honungsvägen, och Linn Kock-Emmery. 

Tre konserter – en kväll, 26/7. Bo Kaspers Orkester, Seinabo Sey och Timbuktu & Damn. Allt under en och samma konsertkväll på Nordanå – en av Skellefteås vackraste platser.

Den 27/7 går Sävenäs Pop & Visfestival av stapeln. En mix av popmusik och visor precis där land möter hav. En magisk skärgårdskväll fylld av musikaliska förmågor.

Bröderna Lejonhjärta. Årets sommarteater av Västerbottensteatern med premiär lördag den 16 juni. Foto: Patrick Degerman.

Västerbottensteatern är tillbaka med förra årets uppskattade sommarteater. Astrid Lindgrens älskade saga Bröderna Lejonhjärta sätts upp igen. Följ med till Körsbärsdalen och Törnrosdalen under 15/6-14/7. 

Mee-Mawing var ett hemligt språk som utvecklades av kvinnor som arbetade i Lanchashires bomullsindustrier i början på 1900-talet. I utställningen Kod använder konstnären Kristina Müntzing bilder ur textilindustrins historia som hon strimlar sönder och väver samman till nya mönster. Finns att beskåda på Kvinnohistoriskt Museum 25/6-13/10. 

Mitt under högsommaren den 20-28 juli anordnar Kulturakademin Kulturveckan i Hemavan Tärnaby med målet att skapa en ny scen i fjällvärlden med fokus på musik, konst, litteratur och berättande. Det blir bl.a. konsert med Katarina Barruk i Tärna Kyrka, Operakonsert med bl a hovsångerska Katarina Karneus och Fjällbrygd musik- & berättarafton.

Sagooperan Hans och Greta sätts upp på Norrlandsoperan.

Norrlandsoperan hittas spännande kultur för de mindre besökarna. Under småbarnskulturfestivalen Smått & Gott skapas det coolaste dansgolvet för alla barn. Urban North Kids Jam. Kom och dansa till DJ:s som spelar den bästa Hip Hop-musiken och känn pulsen, den 1/6. I september (28/9) har sagooperan Hans och Greta premiär. En smaskig, läskig & magisk sagoopera i tre akter för vuxna och barn från 7 år.

Bildmuseet i Umeå blir det en spännande utställning med animalisk touch. Animalisk / Konst över arter och existenser. Utställningen presenterar film, måleri, skulpturala installationer och ljudkonst som på olika sätt omformulerar relationen mellan människa, natur och icke-mänskliga varelser och pågår mellan 14/6-20/10.

Molly Sandén är en av Sveriges största röster. Hon uppträder i Bryggarbacken intill Skellefteälven den 4/6. Hon Besöker även Brännbollsyran som går av stapeln 31/5-2/6.

Ett litet urval av artister som gör ett eller fler besök på scenerna i Västerbotten denna sommar hittas nedan.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.