//

Vinter i Storuman Lapland

Start

Riktiga vinterlandskap är vi många som drömmer om och i Storuman Lapland kan vi verkligen erbjuda det. Att göra aktiviteter i fluffig nysnö eller bitande kyla är unika upplevelser på många sätt. Centrumnära finns bland annat fantastiska skidspår, slalombacke, skoterleder och terräng för snöskovandring. Bestämmer du dig för att uppleva vinter på riktigt är Storuman Lapland ett perfekt område för dig.  

Hundspann
Att åka hundspann ger en känsla för naturen som inte går att jämföra med andra vinteraktiviteter. Du susar fram på släden och hör hundarna som ivrigt drar ekipaget framåt med ett rytmiskt frasande mot snön.

Ljusvattutjärns kennel, Big Creek Adventure, finns 15 kilometer söder om Storuman längs E45. Platsen heter Nybygget och ligger naturskönt bredvid Storbäcken. En riktig pärla som bjuder på en upplevelse utöver det vanliga i Storuman Lapland. Här erbjuds hundspannsturer och turer med häst och rissla.  

I byn Slussfors, 55 kilometer från Storuman längs E12 i riktning mot fjällen, finns familjeföretaget Petter Karlsson Sleddogs. De erbjuder unika turer i oändlig vildmark från en dag upp till åtta dagar. Petter tävlar också med hundarna och har bland annat vunnit Europas längsta lopp, Finnmarkslöpet, två gånger.

Snöskoter
Direkt från boendeanläggningarna, Hotell Toppen och Storumans Camping, kan du ta snöskotern ut på tur.

I Storuman Lapland får du gott om plats på lederna och det finns bra chans till fin snö som ingen åkt på. Skoterklubbarna stakar, sladdar och skyltar under säsongen så det är lätt att hitta över sjöarna och genom skogarna. Du kommer snabbt ut i den riktigt djupa skogen och får njuta av vildmarken, det är vanligt att få se älg, ren och skogsfågel under färden. Vi har många mil fint preparerade leder med ordnade platser att stanna och fika eller njuta en stund av solen.

Har du ingen egen snöskoter att ta med finns möjligheten till guidade turer i området. Hos Storumans Camping kan du boka skoterturer från 2 timmar med eller utan mat eller fika. Det behövs ingen tidigare erfarenhet och alla turer startar med genomgång av säkerhet och körteknik, guiderna är lokala och kan området samt förutsättningarna mycket väl. Förutom skoter och hjälm ingår också varma overaller och skor i utrustningen.

Norrskensspaning
Från tidig höst till sen vårvinter finns fina förutsättningar för att se norrsken i Storuman Lapland. När det är riktigt starkt räcker det med att öppna dörren och spana ut mot himlen. Vill du se det lite bättre behöver du ge dig iväg bort från gatubelysningen, centrumnära finns sådana platser runt om i området.

Tips i jakten på norrsken! 

– Följ sidan Norrsken på facebook för dagsfärska uppdateringar.

– Använd en app, till exempel ”Aurora” eller ”Aurora Alerts”.

– Ha koll på väderprognosen.

Vissa kvällar visar apparna på dåliga chanser och det kan ändå bli bra norrsken. Andra kvällar visar det på fantastiska chanser men det blir ändå ingenting. Är vädret klart till halvklart är det alltid värt att ta sig ut för att spana lite.

Du behöver något att ställa kameran på, helst ett stativ. Det går att fota norrsken med de nyare mobilkamerorna men med en systemkamera har du fler möjligheter att ställa in slutartid, bländare och ISO. Fotografera i manuellt fokus och ställ gärna in fokus hemma innan du ger dig ut i mörkret. Väl ute kan det vara svårt att hitta något ljust att fokusera på och då blir det svårare att få bra bilder.

När du ska ut och spana är det suveränt att ha en bra pannlampa med dig så att du lätt kan ta dig fram till en riktigt mörk plats. Låt ögonen vänja sig vid mörkret, ser du ingenting grönt kan det vara lite ”silverskimrande”. Prova med kameran, den är mycket mer ljuskänslig än ögat.

Här i Storuman Lapland finns många fina platser nära samhället där du kan se norrsken, ett exempel är Utsikten. Fyll en termos med något gott att dricka, ladda kameran och pannlampan och ge dig ut i mörkret! •

Lämna ett svar

Your email address will not be published.