/

30 miljoner till Västerbottens besöksnäring

Tillväxtverket beviljade på fredagen den 9 december medel till projektet Västerbotten Sweden. Det innebär att under det gemensamma platsvarumärket Västerbotten Sweden kommer destinationsorganisationerna, företagen och den regionala turismorganisationen kraftsamla för att sätta Västerbotten på kartan de kommande tre åren.

Västerbottens tre destinationsorganisationer Gold of Lapland, Visit Skellefteå och Visit Umeå, har tillsammans med den regionala organisationen Region Västerbotten Turism sökt och beviljats finansiering i samverkansprojektet Västerbotten Sweden. Det är det första gemensamma, länsövergripande, projektet någonsin inom länets besöksnäring där alla länets kommuner är involverade.

– Det har känts så otroligt bra och roligt under hela ansökningsprocessen med projektet Västerbotten Sweden. Alla destinationskollegor har varit peppade och bidragit med sådan bredd och kompetens i arbetsgruppen. Sen att det är ett länsövergripande projekt visar att nu är vi enade och kommer att kunna växa oss starkare tillsammans, säger Karin Fällman Stenlund, verksamhetsledare vid destinationsorganisationen Gold of Lapland som också kommer att vara projektägare.

Genom projektet ska besöksnäringsföretag komma närmre varandra, exponeras och stärka sina kunskaper om export. Platsvarumärket Västerbotten Sweden ska arbeta med och för företag med kvalitetssäkrade, attraktiva och mer hållbara upplevelser. Därigenom skapas ett enhetligt och lockande utbud som främst riktas till internationella gäster.

– Genom ett fördjupat samarbete har vi nu en god möjlighet att positionera Västerbotten som ett hållbart och modernt resmål. Vi går in i detta med ambition att knyta samman de urbana upplevelserna med regionens unika kultur- och naturutbud, säger Gabriella Hed Vall, VD på Visit Umeå.

Region Västerbotten Turism har under flera år arbetat med att bygga en stark gemenskap och samverkan mellan både företag och destinationer genom sitt hållbarhetsinitiativ Västerbotten Experience. Det arbetet grundas på den internationellt erkända organisationen GSTC (Global Sustainable Tourism Council) som blivit en vägvisare för allt fler inom besöksnäringen.

– Vi vill genom det här projektet stärka samarbetet ytterligare med fokus på de företag som vill satsa på den utomnordiska marknaden och samlas under platsvarumärket och destinationen Västerbotten Sweden, säger Annika Sandström, Länsturismchef vid Region Västerbotten Turism.

För destinationer och företag är initiativet ett steg framåt mot att synas som en kvalitetssäkrad, exportmogen och hållbar destination. Därigenom kan Västerbottens utbud attrahera internationella gäster. Projektet omfattar insatser som stärker företagens kapacitet att möta internationella aktörerna såsom researrangörer.

– Den attraktionskraft som besöksnäringen är med och skapar är avgörande för att vi ska lyckas med den stora samhällsomvandling som just nu pågår i Västerbotten, säger Maria Broman, VD på Visit Skellefteå. Projektet kommer att bidra till fler hållbara upplevelser för både besökare och invånare, och göra Västerbotten till en ännu attraktivare plats att också bo och leva på, avslutar hon.

*Västerbottens kommuner: Umeå, Vännäs, Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Vindeln, Lycksele, Malå, Norsjö, Skellefteå, Åsele, Dorotea, Vilhelmina, Storuman och Sorsele. Förutom finansiering på 12 miljoner kronor från europeiska regionalfonden har Region Västerbotten medfinansierat med 13,5 miljoner kronor och övrig finansiering kommer från de fyra samverkansparterna och regionens kommuner.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.