Lever som han lär. Anders Samuelsson är tv-kocken som tänker hållbart även på fritiden. Han placerar pengar i hållbara näringar, är delägare i ett andelsjordbruk, försöker lära sina barn att äta mindre kött och cyklar året runt. Foto: Blå Huset.
/

Anders Samuelsson: Tv-kock som tänker grönt

I Umeås krogvärld är Karlskronasonen Anders Samuelsson ett känt ansikte sedan mer än tio år. Från och med i höst är han också tv-kock i Svenska Yles populära livsstilsprogram Strömsö, som även visas på SVT. 
– Jag hoppas att jag inspirerar tittarna att laga mer hållbar mat, säger han.

Suget efter nordligaste norr fanns tidigt hos Anders, som redan efter gymnasiet lämnade Blekinge för att jobba tre-fyra år i Abisko och Kiruna. Därefter drev han en golfrestaurang i Karlskrona i ett år innan han åter vände norrut och arbetade sju år i Åre. 
– Jag saknade riktiga vintrar för mycket för att stanna kvar i södra Sverige. 

Till Umeå kom han 2007 i samband med att hans sambo började studera till tandläkare. Här har han hunnit vara delägare på Rex, jobba på Duå och vara köksmästare på Gotthards. Sedan ett år är han kreativ ledare för allt som rör mat inom Blå Huset-koncernen (Gotthards, Sävargården, Kulturbageriet och P5). 
– Umeå är en rolig stad att jobba i för det händer mycket hela tiden. Här finns en nyfikenhet på nya krogar och nya trender. 

– För mig är det självklart, vi har bara en planet och den måste vi vara rädda om.

Pionjärer inom hållbar mat

I takt med det ökande klimathotet övergår alltfler restauranger till att satsa på vegetarisk mat. Här var Gotthards tidigt ute, på Anders initiativ. Krogen utsågs i år till Årets Hållbara Restaurang i Sverige av Nätverket Hållbara Restauranger. I motiveringen stod det bland annat: ”Gotthards har gjort stora satsningar där hållbarhetstanken följer med i allt, från val av transporter med cykelbud, ökad nivå i sin KRAV-certifiering och val av odlare som levererar direkt till verksamheten.” 
– För mig är det självklart, vi har bara en planet och den måste vi vara rädda om. Krogbranschen måste ställas om och ta täten, trettio procent av all mat som produceras slängs. Det är helt orimligt!

Mat från Gotthards.

Gotthards jobbar hela tiden med att utveckla sitt hållbarhetstänk. Krogen har sedan flera år en egen grönsaksodling och sjösatte i höst den vegetariska lunchsatsningen ”Svinngott” där man dagligen räddar frukt och grönt som annars skulle ha kasserats av grossisten. 
– Att vi utsågs till årets hållbara restaurang är resultatet av flera års medvetet arbete och det har inte alltid varit medvind. Men vi vägrade vika ner oss och körde på även när många inte trodde att vi var rätt ute. Det är vi glada för idag. 

En miljon tittare

Från september i år är Anders tv-kock i Svenska Yles program Strömsö, en klassiker som sänts sedan 2002 och brukar ha runt en miljon tittare per avsnitt. Han valdes ut bland ett fyrtiotal sökande och efterträdde den välkände Paul Svensson, som varit Strömsös kock i tolv år. 
– Det var lite läskigt att ta över efter Paul eftersom han varit med så länge och var ruskigt populär. Men det har gått bra, jag har fått positiv respons av tittarna. Jag och Paul har väl lite liknande matfilosofi också, tänker mycket grönt, så bytet blev inte så dramatiskt.

Jonas, Anders, Elin på trappan. Foto: YLE

Strömsö spelas in i ett vackert trähus, etthundrasextio år gammalt, som ligger sju kilometer utanför Vasa. Anders är där fyra dagar per månad och spelar då in fyra avsnitt per gång. Det är redan klart att han kommer att vara med i programmet även under våren. 
– Jag försöker sätta min egen prägel på inslagen, göra lite roligare mat. Invandringen till Sverige har berikat utbudet mycket med många nya, spännande smaker och vegetarisk mat tål lite mer kryddor. Rödbeta med lakrits och chili är en av mina favoriter. 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.